Sînziana Burcea

Membru fondator al APCAT şi iniţiatoarea proiectului Mifne România

Sînziana este psiholog clinician, psihoterapeut, supervizor şi formator în psihologie clinică. A absolvit masterul Intervenție în cuplu şi familie şi consiliere în practica clinică (2009). Activează de aproximativ 20 de ani în domeniul psihologiei, în terapii pentru copil-cuplu-familie şi educație parentală, având experiență vastă în intervenții terapeutice pentru copilul cu autism și familia sa.

În anul 2006 Sînziana a cunoscut-o pe dr. Hanna Alonim, fondatorul Centrului Mifne, când a avut șansa să însoțească o familie de români în Israel pentru tratament de specialitate în autism. Experiența din acel stagiu de practică o consideră transformatoare. Atunci s-a născut visul Mifne pentru Romania!

În prezent coordonează Centrul de Intervenţie Intensivă Pentru Copilul cu Autism şi Familie  (Piatra Neamț) pentru care a format o echipă de 10 psihologi și psihoterapeuți cu experiență în intervenții intensive pentru copilul cu autism, incluzând întreaga familie nucleară. Centrul din Piatra Neamț a fost selectat de către dr. Hanna Alonim şi este în curs de acreditare pentru a se transforma în Centrul Mifne România, devenind unul dintre primele centre din lume care lucrează cu metoda Mifne.

Pentru Sînziana copilul cu autism a devenit un univers al cunoașterii. Pasionată de munca sa, în ultimii 12 ani a aprofundat prin studiu individual și observație clinică comportamentul copiilor cu autism, înțelegând tot mai mult dificultatea lor de a se atașa, nevoile psihologice ale acestora şi ale familiilor lor. A susținut numeroase întâlniri cu părinții și cadrele didactice din grădinițe și școlile din regiunea Moldovei, pentru a face cunoscute simptomele autiste şi modul în care acești copii pot fi înțeleși și integrați printre semeni.

Sînziana şi-a început cariera în anul 2001 ca logoped. A lucrat apoi în domeniul protecției copilului, preponderent al celui cu nevoi speciale. În paralel a activat ca asistent asociat la Universitatea Petre Andrei din Iași, în calitate de coordonator al practicii psihologice pentru studenți. În anul 2009 începe practica privată ca psiholog clinician în cabinetul individual de psihologie. Totodată, în cadrul clinicii private de psihologie înființează primul şi singurul centru din țară de terapie intensivă pentru copilul cu autism şi familie, introducând în România conceptul de abordare holistică în autism. In ultimii ani a devenit formator în două institute private de psihologie, furnizoare de formare profesionala continuă, predând cursuri despre problematica autismului.

A  contribuit constant pentru comunitatea din care face parte, realizând evenimente cu impact socio-educativ pentru părinți și psihologi din zona de Nord-Est. Astfel, a facilitat în Piatra Neamț accesul mai multor cursuri de formare continuă din domeniul psihologiei şi psihoterapiei, conferințe şi workshop-uri susținute de specialiști români și invitați renumiți din străinătate. În unul dintre aceste contexte a introdus în România (2017) metoda Verbal Motor Learning pentru recuperarea Apraxiei Verbale la copiii cu autism, inventată şi practicată de dr. Elad Vashdi, Israel, metoda ce este implementată cu succes de un grup de terapeuți acreditați de Elad pe teritoriul țării noastre.

O motivaţie interioră pentru implicarea constantă în comunitate se regăseşte în copilăria Sînzianei, prin amintirea vie în care livada din spatele casei şi podul vechi se animau de grupuri de copii pe care îî aduna din satul natal şi unde aveau loc cele mai intense şi de neuitat experienţe de joc. Sînziana este soţia lui Augustin şi mama Iasminei. Iubește oamenii şi crede că ființa umană se simte complet întreagă atunci când poate observa, înțelege, contribui şi împărtăși cu semenii.