Israel este prima țară din lume la diagnostic precoce în autism

CENTRUL MIFNE – TRATAMENT, CERCETARE, TRAINING

Centrul non-profit (Nr. 58-012-646-4) Mifne (Punct de cotitură, în limba ebraică) a fost înființat în Israel în 1987 de Dr. Hanna Alonim. Centrul este specializat în diagnosticul timpuriu și oferă un program de intervenție timpurie copiilor sub vârsta de doi ani, diagnosticați cu tulburare din spectrul autist. Este prima și singura instituție de acest gen de pe glob, care tratează autismul în copilăria timpurie, incluzând întreaga familie, oferind acest serviciu familiilor din întreaga lume. Abordarea Mifne este derivată din teoria atașamentului care pune accentul pe importanța conectării umane. Scopul tratamentului este să ajute copilul să își dezvolte un simț al sinelui, capacitatea de a avea încredere și motivația de a comunica. Metoda se concentrează pe întregul spectru de componente ale dezvoltării copilului: aspectele fizice – senzoriale – motorii – emoționale – cognitive, prin utilizarea Terapiei prin Joc Reciproc (vezi aici) o tehnica implementată la Centrul Mifne pentru a motiva și a oferi un impuls îmbunătățirii abilităților copilului de a interacționa și a comunica cu mediul, din curiozitate și plăcere (vezi aici).

Depistarea Copiilor cu Risc

În 2007, Centrul Mifne a înființat Unitatea de Diagnostic pentru Copiii cu Risc, în colaborare cu Centrul Medical Sourasky din Tel Aviv. Observația clinică și diagnosticul se bazează pe scala ESPASSI dezvoltată la Centrul Mifne. Copiii despre care se descoperă că au un risc crescut de a dezvolta autism, sunt orientați pentru tratament către Centrul Mifne.

Programul de tratament (vezi aici)

Programul se adresează nevoilor particulare ale fiecărei familii; principiile după care programul se ghidează se bazează pe munca cu familia pe două căi simultane: cu copilul și cu familia. Familia ia parte activă în terapia intensivă pe o perioadă de 3 săptămâni, 7 zile pe săptămână, 8-10 ore pe zi, la central de terapie din Rosh-Pinna, în Galileea, zona de nord a Israelului. Abordarea terapeutică este holistică și combină aspecte medicale, biologic-mentale, socio-psihologice și de mediu. Părinții sunt implicați în totalitate și antrenați cu privire la procesele terapeutice ale copiilor lor, cu scopul de a le susține și implementa în viața de zi cu zi.

Cadrul terapeutic conţine trei stadii  (vezi aici)

  1. Terapia intensivă a sistemului famililal pentru trei săptămâni la Centrul Mifne
  2. Îngrijire ulterioară prin terapie la domiciliul familiei, sub supervizare
  3. Integrarea copilului în grădinița de masă

Personalul Clinic

Personalul terapeutic include experți din ariile medicinei, psihologiei, psihoterapiei, terapiei de familie si dezvoltarea copilului, experți care au fost antrenați special pentru a aplica metoda Mifne. Depistarea timpurie poate reduce prevalența autismului în întreaga lume!

Training

În 2001, prima școală de training pentru terapeuți în domeniul autismului a fost înființată de Centrul Mifne la Școala de Științe Sociale, Universitatea Bar Ilan. Școala antrenează terapeuți pentru lucrul cu copiii și familiile lor în comunitate. Absolvenții școlii lucrează cu copii la domiciliu în întreaga țară. Training pentru specialiști din străinătate și pentru grupuri este de asemenea disponibil la Centrul Mifne.

Finanțare

Centrul Mifne tratează toate straturile populației fără a face distincție între familiile de diferite religii sau mijloace socio-economice. Finanțarea pentru familiile din Israel variază în funcție de criteriile stipulate în regulamentul organizației. Mifne este susținut de: Fundația Elvețiană Mifne, Fundația DEAR, Ministerul Israelian de Ajutor Social și fonduri private din Israel și străinătate. Mifne este recunoscută și certificată ca fiind o instituție publică care are scopul de a contribui.

Fondator și Director

Dr. Hanna Alonim (Ph.D în Sănătate Mentală) este clinician și cercetător, expert în Tulburările de Dezvoltare ale Copilăriei Timpurii din Spectrul Autist. Ea a dezvoltat ESPASI (Scala Semnelor Timpurii ale Pre-Autismului pentru Copii, 2005) și a înființat în pionierat Unitatea de Diagnostic pentru Copii la Centrul Medical Sourasky din Tel Aviv. Alonim este conducătoarea Școlii Mifne pentru terapeuți, Universitatea Bar Ilan. A publicat lucrări și a avut prezentări ale Conceptului Famililei și Abordării Depistării Timpurii la conferințe internaționale din întreaga lume. Alonim este membru al Comitetului Helsinki pentru Cercetare Medicală la Centrul Medical Ziv, Israel. (vezi aici) Cercetările de la Centrul Mifne Israel din ultimele trei decenii indică că semne suspecte de autism pot fi detectate deja în primul an de viață al bebelușului. Scala ESPASSI, instrument de evaluare elaborat la Centrul Mifne Israel, semnalează riscul de autism de la 5 luni la 15 luni și a fost aplicată şi studiată în diferite țări, fără a pune eticheta de autism bebelușului. Evaluarea cu această scală permite intervenția terapeutică timpurie care este crucială în primii doi ani de viață, doi ani în care există o creștere dinamică a neuronilor care conectează celulele nervoase care controlează toate funcțiile fizice, senzoriale, emoționale și cognitive.

Mai multe detalii despre Centrul Mifne Israel, le puteți găsi aici.