CE ESTE AUTISMUL?

Autismul este definit ca o tulburare de dezvoltare ce afectează abilitatea copilului de a se angaja în relații interpersonale, alterând comunicarea cu ceilalți.

Autismul reprezintă o tulburare globală și precoce a dezvoltării, care apare înaintea vârstei de trei ani, caracterizată prin funcționarea deviantă și/sau întârziată în unul dintre următoarele domenii: interacțiune socială, comunicare verbală sau nonverbală, comportament, adaptare și integrare senzorială. Pe lângă aceste trăsături specifice, tulburarea este însoțită adeseori de anxietate, sindrom obsesiv-compulsiv, tulburări/perturbări ale somnului și ale alimentației.

Deficite persistente în comunicarea și interacțiunea socială ce se întâlnesc în cadrul mai multor contexte, manifestate în următoarele arii în momentul evaluării

  1. Deficite în reciprocitatea social – emoțională
  2. Deficite ale comportamentelor comunicării nonverbale folosite în cadrul interacțiunilor sociale
  3. Deficite în dezvoltarea, menținerea și înțelegerea relațiilor

Comportamente, interese sau activități restrictive cu modele repetitive, manifestate în cel puțin două din următoarele arii:

  1. Mișcări motorii, folosirea de obiecte sau limbaj stereotip sau repetitiv (de exemplu: stereotipii motorii simple, aliniatul jucăriilor sau aruncatul obiectelor, ecolalalia, utilizarea frazelor idiosincratice).
  2. Insistența ca lucrurile să se întâmple în același fel, o aderare inflexibilă la rutine sau modele ritualizate pentru comportamente verbale sau nonverbale (de exemplu reacții extreme la schimbări mici, dificultăți în situațiile de tranziție, modele rigide de gândire, formule de salut, nevoia de a urma aceeași rută sau de a mânca același lucru în fiecare zi).
  3. Interese restrictive, fixiste de o intensitate și concentrație anormale (de exemplu atașament puternic sau preocupare față de un obiect neobișnuit, interese înalt restrictive și manifestate cu perseverență).
  4. Hiper sau hipo-reactivitate la stimuli senzoriali sau interes neobișnuit pentru caracteristicile senzoriale ale mediului (de exemplu aparent indiferenți la durere sau temperatură, reacții nepotrivite la anumite sunete, texturi, mirositul sau atingerea în mod excesiv  a obiectelor, fascinație pentru lumini și mișcare).

Simptomele trebuie să fie prezente în perioada de dezvoltare timpurie (dar este posibil să nu fie identificate în mod potrivit decât atunci când cererile sociale depășesc capacitățile limitate ale individului, sau pot fi mascate de strategii învățate de-a lungul vieții).

Simptomele cauzează dificultăți semnificative din punct de vedere clinic în aria socială, ocupațională sau alte arii importante funcționării firești a individului.  

Aceste deficite nu pot fi explicate de prezența unei dizabilități intelectuale (întârzierea mintală) sau de întârziere globală în dezvoltare. Întârzierea mintală și tulburarea de spectru autist apar în mod frecvent împreună. Pentru a pune un diagnostic comorbid al tulburării de spectru autist și întârzierii mintale, comunicarea socială ar trebui să fie sub ceea ce se așteaptă de la un nivel general de dezvoltare.

TESTELE CLINICE  cele  mai des folosite în diagnosticarea autismului pentru copii peste 2 ani sunt:

  • ADOS– Autism Diagnostic Observation Scale
  • ADI-R– Autism Diagnostic Interview – Revised

Pentru evaluarea unui copil, în vederea diagnosticării, sunt necesare cel putin 2-3  întâlniri, la intervale de timp diferite, programate la ore diferite ale zilei, pentru a elimina/înlătura eventualele comportamente neadecvate ale copilului cauzate de timiditate, oboaseală, foame, plictiseală, adaptare la nou, etc.

TESTELE CLINICE specifice identificării autismului pentru copii între 18 luni și 24 de luni sunt :

INSTRUMENT DE SCREENING pentru Copii aflati la Risc în Autism (sub 18 luni):