• MIFNE ÎN ROMÂNIA

Reducerea decalajului dintre detectare precoce, evaluare și intervenție timpurie este crucială pentru viitorul oricărui copil expus riscului de a dezvolta autism. (dr. Hanna Alonim, fondator şi director al Centrului Mifne Israel)

PROIECTUL MIFNE ROMÂNIA (2021-2023)

Creșterea semnificativă a cazurilor de autism în lume a dus la acordarea unei atenții sporite impactului pe care acest sindrom îl manifestă la nivel de nucleu familial dar şi la nivel de comunitate. Rezultatele celor mai recente studii aduc speranţă, conturând o fereastră de oportunitate (0-2 ani) în autism.

Proiectul Mifne România îşi propune aducerea metodei Mifne în România. Centrul Mifne din Israel este lider modial în detectarea semnelor precoce ale autismului în primul an de viaţă al bebeluşului şi oferă un program de tratament întensiv pentru bebeluşii identificaţi la risc de a dezvolta autism, incluzând în tratamentul terapeutic întreaga familie.

Proiectul se derulează prin Asociaţia Punct de Cotitură în Autism Timpuriu, organizaţie non-profit înfiinţată la începutul anului 2021, în oraşul Piatra Neamţ, având misiunea de a îmbunătăţi calitatea vieţii familiilor care au copii cu autism.

Aducerea metodei Mifne în România faclilitează accesul familiilor cu bebeluşi aflaţi la risc de a dezvolta autism la servicii psihologice specializate şi adaptate acestei categorii de vârstă. Abordare Mifne cuprinde următoarele componente: depistare precoce (încă din primul an de viaţă), ghidaj parental şi program de tratament timpuriu intenisv sub vârsta de doi ani (incluzând nucleul familial).

 “Identificarea semnelor precoce ale autismului în primul an de viaţă al bebelușului oferă TIMP familiei să intervină până în vârsta de doi ani, când creierul bebeluşului se află la apogeul plasticității, creșterea și conexiunile dintre celulele nervoase putând fi influențate. Acest lucru contribuie la reducerea semnificativă a gravității simptomelor în autism.” Dr. Hanna Alonim

TIMPUL ESTE ESENŢIAL

Calendar acreditare centrul Mifne România

 • 2021-2023

  Plata licenţei

 • 2022

  Trainingul echipei de terapeuti români (în Israel)

 • 2022

  Organizarea spaţiului terapeutic

 • 2023

  Trainigul ESPASSI (c) - medici specialişti

33%

Plata licenţei

50%

Training echipă

60%

Organizarea spaţiu

0%

Training medici
specialişti

Autismul întrerupe funcţionalitatea sistemului familial (Neta Alonim)

 Asociaţia şi-a propus, în colaborare cu Centrul Mifne din Israel, să acrediteze în România primul centru de diagnostic precoce şi interveţie intensivă timpurie pentru bebeluşii aflaţi la risc de a dezvolta autism şi familiile lor: Centrul Mifne România.