• VISUL PENTRU ROMÂNIA

Steagul României arborat pe clădirea Centrului Mifne din Israel (Noiembrie 2019)

Sînziana Burcea este iniţiatorul proiectului Mifne România, membru fondator al Asociaţiei Punct de Cotitură în Autism Timpuriu. În anul 2006  a cunoscut-o pe dr. Hanna Alonim, fondatorul Centrului Mifne, când a avut șansa să însoțească o familie de români în Israel pentru tratament de specialitate în autism. Experiența din acel stagiu de practică a fost transformatoare pentru Sînziana. Atunci s-a născut visul pentru România, aducerea metodei Mifne!

Sînziana este psiholog clinician principal, psihoterapeut adlerian, supervizor şi formator în psihologie clinică. S-a specializat în intervenție pentru cuplu, familie şi consiliere în practica clinică (2007-2009). Activează de aproximativ 20 de ani în domeniul psihologiei, în lucrul cu copil-cuplu-familie şi educație parentală, acumulând experiență în intervenții terapeutice pentru copilul cu autism și familia sa.

 

Inspirată de experienţa Mifne, pentru Sînziana copilul cu autism a devenit un univers al cunoașterii. Pasionată de munca sa în practica privată, în ultimii 12 ani a aprofundat prin studiu individual și observație clinică comportamentul copiilor cu autism, înțelegând tot mai mult dificultatea lor de a se atașa, nevoile psihologice ale acestora şi ale familiilor lor. A continuat să creadă în visul său construind fundaţia viitorului proiect Mifne. Astfel, a format o echipă de psihologi care a dobândit experienţă în lucrul cu copilul cu autism şi familia sa. Consolidarea echipei a durat aproximativ 10 ani.

Centrul Mifne din Israel, înfiinţat în 1987, este pionier în detecţia semnelor timpurii ale autismului pe glob. Este primul institut de cercetare la nivel mondial care tratează sugarii din întreaga lume în primii doi ani de viață. Sînziana a fost fascinată de rezultatele cercetărilor şi de abordarea unică, bazată pe teoria ataşamentului, care include în procesul terapeutic al bebeluşului întreaga familie. Demersul ulterior a inclus implicarea ei în organizarea în România a unor conferinţe, alături de alţi oameni din comunitate cu interes social ridicat, pentru a face cunoscute semnele precoce ale autismului precum şi rezultatele studiilor din ultimile decenii de cercetare de la Centrul Mifne din Israel.

Toate acţiunile au fost menite să îmbunătăţească calitatea vieţii familiilor cu copii cu autism din România. S-au alăturat oameni inimoşi care au crezut în visul Mifne şi în schimbarea profundă pe care conceptul Mifne o răspandeşte în lume. În anul 2019 se consolidează fundaţia proiectului Mifne România, prin vizita echipei de dezvoltare la Centrul Mifne din Israel. Acest moment reprezintă debutul parteneriatului româno-israelian. Steagul României arborat pe clădirea Centrului Mifne a însemnat pentru Sînziana şi întreaga echipă împlicată un alt punct de cotitură, încărcat de emoţie şi responsabilitate.

Creșterea semnificativă a cazurilor de autism în lume a dus la acordarea unei atenții sporite problemelor pe care autismul le ridică la nivel de nucleu familial dar şi la nivel de comunitate. Rezultatele celor mai recente studii aduc speranţă. Reducerea decalajului dintre detectarea precoce, evaluarea și intervenție este crucială pentru viitorul oricărui copil expus riscului de a dezvolta autism. Înţelegând nevoia identificată şi impactul autismului pentru societate pe termen lung, alţi oameni de bine s-au alăturat cu contribuţia lor pentru a susţine misiunea asociaţiei şi a produce schimbarea.

 

Anul 2021 a însemnat alt punct de cotitură pentru proiectul Mifne România. Nicolae al României, nepotul Regelui Mihai I şi soţia sa Alina a României, prin deschiderea şi empatia lor, şi-au întors atenția către conceptul Mifne şi se implică în calitate de membri onorifici în demersul asociației Punct de Cotitură în Autism Timpuriu. Vocea lor face cunoscută misiunea noastră şi ne aduce mai aproape de visul pentru România. Nicolae al României are calitatea de Preşedinte de Onoare al asociaţiei şi Alina Maria a României este Ambasador al campaniei de conştientizare a semnelor timpurii în autism. Considerăm că avem valori comune şi misiunea de a ajuta comunitatea în care trăim este de a îmbunătăţi calitatea vieții familiilor care au copii cu autism.

 

Evenimentul de lansare a proiectului Mifne România (Iunie 2021)

Evenimentul a marcat momentul de debut al proiectului Mifne pentru România, cu participarea extraordinara a nepotului Regelui Mihai I, Nicolae al României. Invitaţi speciali: Cristian Ungurianu  – Preşedinte Fundaţia Univres Plus, Lucian Claudiu Andrieş – Presedintele Asociaţiei Psihologilor Profesinişti din România, Andrei Carabelea – Primar al Municipiului Piatra Neamt,

Antreprenorul Ştefan Mandachi susţine proiectul Mifne România

Sînziana Burcea a primit în dar timpul acestui om! În data de 22.06.2021, Stefan Mandachi a ascultat despre misiunea asociaţiei care şi-a propus, în colaborare cu Centrul Mifne Israel, să acrediteze în România un centru de diagnostic precoce şi intervenţie intensivă pentru sugarii aflaţi la risc de a dezvolta autism şi familiile lor.