• VISUL PENTRU ROMÂNIA

Steagul României arborat pe clădirea Centrului Mifne din Israel (Noiembrie 2019)

POVESTEA MIFNE ÎN ROMÂNIA

Sînziana Burcea, iniţiatorul proiectului Mifne România, este membru fondator al Asociaţiei Punct de Cotitură în Autism Timpuriu, organizaţie non-profit înfiinţaţă în anul 2021, având misiunea de a îmbunătăţi calitatea vieţii familiilor care au copii cu autism. În anul 2006 a cunoscut-o pe dr. Hanna Alonim, fondator şi director al Centrului Mifne, când a avut șansa să însoțească o familie de români în Israel pentru tratament de specialitate în autism. Experiența din acel stagiu de practică a fost transformatoare pentru Sînziana, întelegând că abordarea terapeutică practicată cu succes în Israel produce schimbarea vieţii familiilor atât de greu încercate. Atunci s-a născut visul pentru România, aducerea metodei Mifne!

Sînziana este psiholog clinician principal, psihoterapeut adlerian, supervizor şi formator în psihologie clinică. S-a specializat în intervenție pentru cuplu, familie şi consiliere în practica clinică (2007-2009). Activează de aproximativ 20 de ani în domeniul psihologiei copilului şi a familiei, dobândind experiență în intervenții terapeutice intensive pentru copii diagnosticaţi cu tulburare din spectrul autist. Anul 2006 reprezintă punctul de cotitură în carieră, Sînziana devenind primul psiholog din România care parcurge un stagiu de specialitate la Centrul Mifne din Israel. Ulterior acestei experienţe (2006-2019), majoritatea deciziilor profesionale au ca numitor comun aducerea metodei Mifne în România.

Inspirată de experienţa Mifne, pentru Sînziana copilul cu autism a devenit un univers al cunoașterii. Pasionată de munca sa în practica privată, în ultimii 12 ani a aprofundat, prin studiu individual și observație clinică, comportamentul copiilor cu autism, înțelegând tot mai mult dificultatea lor în ceea ce priveşte contactul uman şi angajamentul emoţional. De asemenea, coenctarea constantă cu părinţii acestor copii i-a dat masura nevoilor lor complexe şi a dificultăţilor pe care sunt nevoiti să le înfrunte în contex familial şi comunitar. A continuat să creadă în visul său construind fundaţia viitorului proiect Mifne. Astfel, a format o echipă de psihologi care a acumulat experienţă în lucrul cu copiii cu autism şi familiile lor. Consolidarea echipei a durat aproximativ 10 ani, timp în care sute de familii din ţară şi strainătate au primit asistenţă psihologică de specialitate.

Centrul Mifne din Israel, înfiinţat în 1987, este pionier în identificarea şi recunoaşterea semnelor precoce ale autismului în primul an de viaţă al bebeluşului. Este primul şi singurul institut de cercetare la nivel mondial care tratează sugarii din întreaga lume în primii doi ani de viață. Sînziana a fost captivată de rezultatele cercetărilor şi de abordarea unică, bazată pe teoria ataşamentului, care include în procesul terapeutic al bebeluşului întreaga familie. Demersul ulterior a inclus implicarea ei în organizarea pe teritoriul României a unor conferinţe profesionale, alături de alţi oameni din comunitate cu interes social ridicat, pentru a face cunoscute steagurile roşii ale autismului precum şi rezultatele celor mai recente studii şi cercetări de la Centrul Mifne din Israel.

De-a lungul timpului, acţiunile Sînzianei au fost menite să îmbunătăţească calitatea vieţii familiilor care au copii cu autism. Treptat s-au alăturat oameni inimoşi care au crezut în visul Mifne şi în schimbarea profundă pe care acest concept o răspandeşte în lume. În anul 2019 se consolidează fundaţia proiectului Mifne România, prin vizita echipei de dezvoltare la Centrul Mifne din Israel. Acest moment reprezintă debutul parteneriatului româno-israelian. Steagul României arborat pe clădirea Centrului Mifne a însemnat pentru pentru toţi actorii sociali implicaţi un alt punct de cotitură, încărcat de emoţie şi responsabilitate asumată.

Creșterea semnificativă a cazurilor de autism în lume a dus la acordarea unei atenții sporite problemelor pe care autismul le ridică la nivel de nucleu familial dar şi la nivel de comunitate. Rezultatele celor mai recente studii aduc speranţă. Reducerea decalajului dintre detectarea precoce, evaluarea și intervenție este crucială pentru viitorul oricărui copil expus riscului de a dezvolta autism. Înţelegând nevoia identificată şi impactul autismului pentru societate pe termen scurt şi lung, alţi oameni de bine s-au alăturat pentru a susţine impreună misiunea asociaţiei şi a produce schimbarea.

 

Anul 2021 a însemnat alt punct de cotitură pentru proiectul Mifne România. Nicolae al României, nepotul Regelui Mihai I şi soţia sa Alina a României, prin deschiderea şi empatia lor, şi-au întors atenția către conceptul Mifne şi se implică în calitate de membri onorifici în demersul asociației Punct de Cotitură în Autism Timpuriu. Vocea lor face cunoscută misiunea noastră şi ne aduce mai aproape de visul pentru România. Nicolae al României are calitatea de Preşedinte de Onoare al asociaţiei şi Alina Maria a României este Ambasador al campaniei de conştientizare a semnelor timpurii în autism. Considerăm că valorile comune conţin şi sprijină misiunea organizaţiei de a îmbunătăţi calitatea vieții familiilor care au copii cu autism.

 
 

 

Evenimentul de debut proiect Mifne România (Iunie 2021)

Evenimentul a marcat momentul de debut al proiectului Mifne pentru România, cu participarea extraordinara a nepotului Regelui Mihai I, Nicolae al României. Invitaţi speciali: Cristian Ungurianu  – Preşedinte Fundaţia Univres Plus, Lucian Claudiu Andrieş – Presedintele Asociaţiei Psihologilor Profesinişti din România, Andrei Carabelea – Primar al Municipiului Piatra Neamt.

Donează şi schimbă viitorul unui copil şi destinul unei familii

DONEAZĂ ONLINE CU UN CARD BANCAR

ASOCIAŢIA PUNCT DE COTITURĂ ÎN AUTISM TIMPURIU

 

 

DONEAZĂ PRIN PAYPAL

DONEAZĂ prin sistemul de plăți electronice PayPal. Donaţia este sigură, simplu de utilizat și nu implică vreun comision sau taxă suplimentară.

Donația poate fi înregistrată de oriunde din lume și se realizează automat, prin debitarea (reținerea) direct de pe card, o singură dată sau lunar, a sumei pe care dumneavoastră o alegeți.

DONEAZĂ PRIN VIRAMENT BANCAR

 

DONEAZĂ PRIN VIRAMENT BANCAR

Asociaţia Punct de Cotitură în Autism Timpuriu

CONT LEI: RO45 BTRL RON CRT 0579834001

CONT EURO: RO92 BTRL EUR CRT 0579834001 SWIFT: BTRLRO22NTA

Asociaţia Punct de Cotitură în Autism Timpuriu  (APCAT) este înscrisă în Registrul entităţilor pentru care se acordă deduceri fiscale.

Vezi decizia de aprobare a cererii de înscriere

decizie 164 ANAF

DIRECŢIONEAZĂ 20% IMPOZIT

DONEAZĂ 2 EURO LUNAR ŞI AJUTĂ UN BEBELUŞ SĂ PRIVEASCĂ OCHII MAMEI

Ieri V. a împlinit 2 ani. Atâta iubire cât am simţit ieri, nu am simţit în cei doi ani care tocmai au trecut. Nu pot descrie fericirea şi alinarea pe care le-am simţit. Copilul meu vine şi mă strigă şi mă ia de mână să merg la joacă, la tobogan, la plimbare.  Mă vrea pe mine cel mai mult, mama lui. Caută să îl ţin în braţe, pentru că acolo se simte cel mai bine. Când se loveşte suferă, apoi se cocoloşeste în braţele mele şi caută să mă imbraţişeze.  Când este temător mă caută şi bucuriile cu mine le împarte. Ieri m-am simţit cu adevărat mamă!  (Mamica lui V. bebeluş tratat împreună cu familia lui în programul Mifne, Iunie 2022)

Împreună oferim clipe de fericire şi alinare familiilor care au bebeluşi identificaţi la risc de a dezvolta autism şi contribuim la reducerea prevalenţei autismului în lume, prin detectarea precoce care oferă 88% şanse de a schimba destine.

Trimite cuvântul MIFNE prin SMS la 8845 şi donează 2 EURO lunar

Prin contribuţia ta poţi susţine:

 • Educaţie, cercetare, training

  Creşterea impactului în educarea societăţii în legatură cu detectarea semnelor timpurii ale autismului: mii de ore de cercetare în diagnostic şi terapie, zeci de conferinţe şi aparitii media pe această temă, sute de ore de discuţii cu medicii (psihiatri infantili, neonatologi, pediatri, medici de familie),  sute de ore de formare a terapeutilor implicaţi în terapie.

 • Evaluare iniţială specializată

  Identificarea timpurie a bebeluşilor aflaţi la risc de a dezvolta autism ( pre-autism) şi evaluarea familiei.

 • Program de tratament intensiv pentru întreaga familie (bebeluş, părinţi, fraţi şi surori)

  Facilitarea accesului familiilor selectate care nu dispun de resursele finaciare necesare pentru programul de tratament intensiv Mifne.

Astfel, vei schimba viitorul unui copil. Îl vei reda vieţii familiei şi comunităţii!

Clipe care pentru alţi părinţi sunt fireşti, pentru părinţii care au copii cu autism se tranformă în nevoi arzătoare. Nu toţi părinţii sunt atât de norocoşi să primească o privire, un zâmbet sau o îmbrăţişare de la copilul lor!

C. este un copilaș dorit ca și mulți alții, un vis frumos …

Pe la 2 luni şi jumătate am început să observ mai multe lucruri care mă dureau enorm ca mamă și care în timp s-au accentuat. Nu se uita la mine când îl hrăneam ci îmi evita privirea, nu se întorcea la sunete sau la vocea mea. Plângea des, nu voia sa adoarmă, avea mișcări repetitive și după alte 2 luni nu a mai gângurit deloc.

Ca să râdă sau să își împărtășească bucuria, făceam eforturi mari să îl stimulăm. Dureros, dacă ne gândim că orice bebe mic asta face, râde pentru că nu știe de problemele vieții de zi cu zi. Sau râde simțind dragostea celor din jur, însă C. ne respingea cumva…

Am fost lunar în perioada 2-11 luni cu el la medici care toți îmi spuneau „Linişteşte-te mami, oricum nu ai ce să faci dacă se confirmă diagnosticul că e autism”. La fel era şi cu persoane din familie care îmi ziceau că obosesc copilul ducându-l la atâția medici, şi că o să îl îmbolnăvesc.

Mă luptam super mult cu durerea de mamă și cu criticile celor din jur. Asta durea cel mai mult, pentru că știam că am ce face pentru el și trebuia să îmi focalizez energia și gândurile bune pentru C.

Nu cred că a fost zi în care să nu plâng și să nu sper ca împreună să reușim să beneficiem de programul Mifne pentru a-l trata la timp pe micuț. Și să ne vindecăm și noi ca familie de trauma asta pentru că în loc să râdem cu el mai mult și să fim fericiți am trăit cu teamă în toată această perioadă.

Am contactat specialiştii centrului Mifne din Israel când C. împlinise 5 luni. Asta a fost strada care eu credeam că ne va călăuzi să îl ajutăm la timp. Dacă sprijiim această iniţiativă, cu siguranță și alți părinți ar putea să intervină mai devreme și să îi ajute pe cei mici să ducă o viaţă normală. Eu cred cu tărie în fereastra de dezvoltare a creierului până la doi anișori.

(Mămica lui C. bebeluş monitorizat în primul an de viaţă de specialiştii centrului Mifne Israel – 2021)

CALENDAR ACREDITARE

 • 2021-2023

  Plata licenţei

 • 2022-2023

  Trainingul echipei de terapeuti români (în Israel)

 • 2022

  Dotarea spaţiului terapeutic

 • 2023

  Trainigul ESPASSI (c) - medici specialişti

 • 2024

  Training terapeuţi Mifne (echipa mobilă)

Progresul proiectului

Plata licenţei (33%)
Training terapeuţi Mifne tratament intensiv (60%)
Dotare spaţiu terapeutic (80%)
Training Medici specialisti (ESPASSIc)
Training terapeuţi Mifne (echipa mobilă) 0%

Schimbă și tu viitorul unui copil şi a unei întregi familii printr-o donație prin SMS în valoare de 2 euro lunar. Trimite SMS la 8845 cu textul MIFNE.

Donația ta poate fi oprită oricând trimițând mesajul MIFNE  STOP  la 8845.

—————————————————————————————————————————

Campanie realizată cu sprijinul: 

NEVOI FINACIARE

Resursele finaciare sunt necesare pentru a fi distribuite în 4 direcţii principale:

 • Plata urmatoarelor 2 tranşe ale licenţei Mifne
 • Training pentru ciclul 2 de terapeuti români în Israel
 • Supervizare si observaţie
 • Subvenţionarea familiilor selectate în programul de tratament Mifne România

Ajută viitorul unui copil şi schimbă destinul unei familii. Trimite SMS la 8845 cu textul MIFNE.

Donația ta poate fi oprită oricând trimițând mesajul MIFNE  STOP  la 8845.  

Toţi părinţii au dreptul să primească o privire sau un zâmbet de la copilul lor!

Chiar în acest moment, într-o casă, o mamă se îngrijorează de privirea evitantă a bebeluşlui ei în timp ce il hrăneşte. De câteva clipe, o altă mama se preocupă că bebeluşul nu are nicio reacţie la apropierea ei de pătuţ. Într-o altă familie, un tată şovăie văzând că bebeluşul nu se întoace când este strigat pe nume.

Autismul este un flagel care afecteaza 1 copil din 58.  Semnele timpurii ale autismului există în primul an de viaţă al bebeluşului! Recunoşterea acestora la timp oferă şanse reale micuţilor să ducă o viaţă normală, alături de părinţii lor.

Împreună, construim pentru familiile din România un centru de diagnostic precoce şi tratament timpuriu pentru bebeluşii identificaţi la risc de a dezvolta autism, incluzând întreaga familie. Acreditarea Centrului Mifne România (2021-2023)

“Există fereastra de oportunitate pentru copiii cu autism şi am văzut imensa influenţă a metodei Mifne în vieţile familiilor în căutare de soluţii.” Sînziana Burcea

  Campania  Sensory Play Blanket

Sensory Play Blanket
Brosura Sensory Play Book & Blanket
Sensory Play Book

Asociaţia Punct de Cotitură în Autism Timpuriu  (APCAT), CIF: 43567913 este înregistrată în Registrul Asociaţiilor şi Fundaţiilor cu nr. 2933/A/2020, în baza Încheierii nr. 5038 din 18.12.2020, cu caracter definitiv din data de 12.01.2021, dispusă de Judecatoria Piatra Neamţ, Secţia civilă, în dosarul nr. 10288/279/2020.