• VISUL PENTRU ROMÂNIA

Steagul României arborat pe clădirea Centrului Mifne din Israel (Noiembrie 2019)

POVESTEA MIFNE ÎN ROMÂNIA

Sînziana Burcea, iniţiatorul proiectului Mifne România, este membru fondator al Asociaţiei Punct de Cotitură în Autism Timpuriu, organizaţie non-profit înfiinţaţă în anul 2021, având misiunea de a îmbunătăţi calitatea vieţii familiilor care au copii cu autism. În anul 2006 a cunoscut-o pe dr. Hanna Alonim, fondator şi director al Centrului Mifne, când a avut șansa să însoțească o familie de români în Israel pentru tratament de specialitate în autism. Experiența din acel stagiu de practică a fost transformatoare pentru Sînziana, întelegând că abordarea terapeutică practicată cu succes în Israel produce schimbarea vieţii familiilor atât de greu încercate. Atunci s-a născut visul pentru România, aducerea metodei Mifne!

Sînziana este psiholog clinician principal, psihoterapeut adlerian, supervizor şi formator în psihologie clinică. S-a specializat în intervenție pentru cuplu, familie şi consiliere în practica clinică (2007-2009). Activează de aproximativ 20 de ani în domeniul psihologiei copilului şi a familiei, dobândind experiență în intervenții terapeutice intensive pentru copii diagnosticaţi cu tulburare din spectrul autist. Anul 2006 reprezintă punctul de cotitură în carieră, Sînziana devenind primul psiholog din România care parcurge un stagiu de specialitate la Centrul Mifne din Israel. Ulterior acestei experienţe (2006-2019), majoritatea deciziilor profesionale au ca numitor comun aducerea metodei Mifne în România.

Inspirată de experienţa Mifne, pentru Sînziana copilul cu autism a devenit un univers al cunoașterii. Pasionată de munca sa în practica privată, în ultimii 12 ani a aprofundat, prin studiu individual și observație clinică, comportamentul copiilor cu autism, înțelegând tot mai mult dificultatea lor în ceea ce priveşte contactul uman şi angajamentul emoţional. De asemenea, coenctarea constantă cu părinţii acestor copii i-a dat masura nevoilor lor complexe şi a dificultăţilor pe care sunt nevoiti să le înfrunte în contex familial şi comunitar. A continuat să creadă în visul său construind fundaţia viitorului proiect Mifne. Astfel, a format o echipă de psihologi care a acumulat experienţă în lucrul cu copiii cu autism şi familiile lor. Consolidarea echipei a durat aproximativ 10 ani, timp în care sute de familii din ţară şi strainătate au primit asistenţă psihologică de specialitate.

Centrul Mifne din Israel, înfiinţat în 1987, este pionier în identificarea şi recunoaşterea semnelor precoce ale autismului în primul an de viaţă al bebeluşului. Este primul şi singurul institut de cercetare la nivel mondial care tratează sugarii din întreaga lume în primii doi ani de viață. Sînziana a fost captivată de rezultatele cercetărilor şi de abordarea unică, bazată pe teoria ataşamentului, care include în procesul terapeutic al bebeluşului întreaga familie. Demersul ulterior a inclus implicarea ei în organizarea pe teritoriul României a unor conferinţe profesionale, alături de alţi oameni din comunitate cu interes social ridicat, pentru a face cunoscute steagurile roşii ale autismului precum şi rezultatele celor mai recente studii şi cercetări de la Centrul Mifne din Israel.

De-a lungul timpului, acţiunile Sînzianei au fost menite să îmbunătăţească calitatea vieţii familiilor care au copii cu autism. Treptat s-au alăturat oameni inimoşi care au crezut în visul Mifne şi în schimbarea profundă pe care acest concept o răspandeşte în lume. În anul 2019 se consolidează fundaţia proiectului Mifne România, prin vizita echipei de dezvoltare la Centrul Mifne din Israel. Acest moment reprezintă debutul parteneriatului româno-israelian. Steagul României arborat pe clădirea Centrului Mifne a însemnat pentru pentru toţi actorii sociali implicaţi un alt punct de cotitură, încărcat de emoţie şi responsabilitate asumată.

Creșterea semnificativă a cazurilor de autism în lume a dus la acordarea unei atenții sporite problemelor pe care autismul le ridică la nivel de nucleu familial dar şi la nivel de comunitate. Rezultatele celor mai recente studii aduc speranţă. Reducerea decalajului dintre detectarea precoce, evaluarea și intervenție este crucială pentru viitorul oricărui copil expus riscului de a dezvolta autism. Înţelegând nevoia identificată şi impactul autismului pentru societate pe termen scurt şi lung, alţi oameni de bine s-au alăturat pentru a susţine impreună misiunea asociaţiei şi a produce schimbarea.

 

Anul 2021 a însemnat alt punct de cotitură pentru proiectul Mifne România. Nicolae al României, nepotul Regelui Mihai I şi soţia sa Alina a României, prin deschiderea şi empatia lor, şi-au întors atenția către conceptul Mifne şi se implică în calitate de membri onorifici în demersul asociației Punct de Cotitură în Autism Timpuriu. Vocea lor face cunoscută misiunea noastră şi ne aduce mai aproape de visul pentru România. Nicolae al României are calitatea de Preşedinte de Onoare al asociaţiei şi Alina Maria a României este Ambasador al campaniei de conştientizare a semnelor timpurii în autism. Considerăm că valorile comune conţin şi sprijină misiunea organizaţiei de a îmbunătăţi calitatea vieții familiilor care au copii cu autism.

 
 

 

Evenimentul de debut proiect Mifne România (Iunie 2021)

Evenimentul a marcat momentul de debut al proiectului Mifne pentru România, cu participarea extraordinara a nepotului Regelui Mihai I, Nicolae al României. Invitaţi speciali: Cristian Ungurianu  – Preşedinte Fundaţia Univres Plus, Lucian Claudiu Andrieş – Presedintele Asociaţiei Psihologilor Profesinişti din România, Andrei Carabelea – Primar al Municipiului Piatra Neamt.

Donează şi schimbă viitorul unui copil şi destinul unei familii

TIMPUL ESTE ESENȚIAL ÎN AUTISM

Doar Maria știe când este bucuroasă.La cinci ani, ea își trăiește singură copilăria. Nu își privește părinții în ochi și nu vorbește. Bucuriile și tristețea rămân neîmpărtășite. Maria este doar unul dintre copiii pe care autismul îi izolează de lume.

În lumea unei familii cu un copil  diagnosticat cu autism fiecare zi este o luptă epuizantă cu un inamic invizibil. Imaginati-va o lupta contra cronometru. Prin programul de tratament specializat Mifne, intervenim timpuriu când autismul se află la debut. Împreună oferim clipe de fericire și alinare familiilor care au copii diagnosticați cu autism sub vârsta de 2 ani.

Misiunea noastră este să combatem evoluția autismului, prin diagnostic timpuriu și intervenție specializată, incluzând întreaga familie în procesul terapeutic. Ajută-ne să îi ajutăm!

Trimite la numarul 8845 cuvântul MIFNE si donează lunar 2 EUR

DONEAZĂ ONLINE CU UN CARD BANCAR

ASOCIAŢIA PUNCT DE COTITURĂ ÎN AUTISM TIMPURIU

 

 

DONEAZĂ PRIN VIRAMENT BANCAR

 

DONEAZĂ PRIN VIRAMENT BANCAR

Asociaţia Punct de Cotitură în Autism Timpuriu

CONT LEI: RO45 BTRL RON CRT 0579834001

CONT EURO: RO92 BTRL EUR CRT 0579834001 SWIFT: BTRLRO22NTA

Asociaţia Punct de Cotitură în Autism Timpuriu  (APCAT) este înscrisă în Registrul entităţilor pentru care se acordă deduceri fiscale.

Vezi decizia de aprobare a cererii de înscriere

decizie 164 ANAF

DONEAZĂ PRIN PAYPAL

DONEAZĂ prin sistemul de plăți electronice PayPal. Donaţia este sigură, simplu de utilizat și nu implică vreun comision sau taxă suplimentară.

Donația poate fi înregistrată de oriunde din lume și se realizează automat, prin debitarea (reținerea) direct de pe card, o singură dată sau lunar, a sumei pe care dumneavoastră o alegeți.

“Există fereastra de oportunitate pentru copiii cu autism şi am văzut imensa influenţă a metodei Mifne în vieţile familiilor în căutare de soluţii.” Sînziana Burcea, fondator Mifne România

Asociaţia Punct de Cotitură în Autism Timpuriu  (APCAT), CIF: 43567913 este înregistrată în Registrul Asociaţiilor şi Fundaţiilor cu nr. 2933/A/2020, în baza Încheierii nr. 5038 din 18.12.2020, cu caracter definitiv din data de 12.01.2021, dispusă de Judecatoria Piatra Neamţ, Secţia civilă, în dosarul nr. 10288/279/2020.