Articole Științifice

Decenii de cercetări în domeniul neurodezvoltării, cognitive și comportamentale afirmă că creierul uman manifestă cea mai substanțială și maximă dezvoltare în primii ani postnatali. Vă invităm să parcurgeţi cele mai recente studii legate de detectarea precoce a semnelor timpurii ale autismului şi importanţa intevenţiei timpurii la cele mai fragede vârste ale bebeluşilor. Rezultatele acestor studii sunt îmbucurătoare oferind informaţii valoroase despre prodromul autist şi posbilitatea de a preveni escaladarea simptomatologiei şi efectele ireversibile pe termen lung. Reducerea decalajului dintre detectarea precoce, evaluarea și intervenție este crucială pentru viitorul oricărui copil expus riscului de a dezvolta autism.

Descoperă aici: www.mifne-autism.com/research/

Detecţia şi Intevenţia Precoce în Autism (vezi aici)

Rezultatele celor două cele mai recente studii clinice concluzionează că reducerea perioadei de timp dintre detectarea precoce a autismului și intervenția terapeutică timpurie poate atenua semnificativ severitatea deviației de dezvoltare pe tot parcursul vieții. Mai mult, studii ulterioare indică faptul că o stare de îngrijorare sau anxietate constantă a părinților aduce familia într-un fel de cerc vicios cu efecte semnificative asupra dezvoltării bebelușului. Intervenția timpurie poate diminua anxietatea și poate oferi părinților instrumentele adecvate pentru a se descurca cu noua situaţie, pe de o parte, și de a stimula adecvat dezvoltarea copiilor lor, pe de altă parte.

„Decenii de cercetări neuronale, cognitive și comportamentale afirmă că creierul uman manifestă cea mai substanțială și maximă dezvoltare în primii ani postnatali. Aceste două studii confirmă că există o fereastră de oportunitate și este complet logic că detectarea și intervenția precoce vor produce schimbări în componentele dezvoltării neuroanatomice într-un stadiu care este cel mai influent pentru creierul care se dezvoltă rapid, chiar până în măsura în care manifestarea completă a autismului poate fi prevenită de la escaladare. Prin urmare, reducerea decalajului dintre detectarea precoce, evaluarea și intervenție este crucială pentru viitorul oricărui copil expus riscului”, conchide Dr. Hanna A. Alonim, director Centru Mifne din Israel, care a condus studiile.

STUDIU RETROSPECTIV AL PRODROMULUI AUTIST (vezi aici)

Un studiu aprofundat în Centrul Mifne Israel, în colaborare cu Universitatea Bar Ilan, cu privire la existenţa semnelor foarte timpurii ale autismului în primul an de viaţă al bebeluşului a fost publicat în International Journal of Pediatrics & Neonatal Care, In press November 2021.
Acum două decenii când părinții copiilor cu autism au fost întrebați când au observat prima dată că ceva nu este în regulă în dezvoltarea copilului lor, ei au exprimat două răspunsuri tipice: pimul răspuns – „copilul nostru s-a dezvoltat normal până la vârsta de un an și apoi a început regresia”, iar al doilea răspuns, regăsit mai ales printre mame –  „Am simțit de la bun început că ceva nu este în regulă cu copilul meu, dar toată lumea spunea că sunt o mamă isterică…”. Următorul studiu de pionierat a fost iniţiat pentru a evoca ceea ce s-a întâmplat în rândul sugarilor la vârsta de un an asociat cu manifestarea ulterioară a autismului. Acest studiu a fost menit să evalueze dacă semnele timpurii asociate cu dezvoltarea ulterioară a autismului ar putea fi detectate la sugarii din ambele categorii raportate.
Studiul de pionierat descris în această lucrare demonstrează posibilitatea de a distinge simptome autiste foarte precoce în primul an de viață, în unele cazuri de la 5 sau 6 luni, acolo unde există motive de îngrijorare. Contactul vizual al bebeluşului şi reacţia la vocea şi prezenţa umană ocupa o pondere importantă în această cercetare.
Este deja bine acceptat că semnele precoce de autism pot fi detectate în al doilea an de viață. Cea mai recentă ediție a DSM-5 recunoaște posibilitatea depistării timpurii a autismului la sugarii de la 12-24 luni si uneori mai devreme dacă simptomele sunt severe. Cu toate acestea, dezvoltarea screening-ul autismului pentru sugari este un pas necesar dar nu şi suficient în tratamentul sugarilor foarte mici cu autism.
Dezvoltarea dinamică a creierului în primii doi ani de viața ai unui copil este critică în ceea ce privește capacitatea copilului de asimilare a stimulilor din mediu care stabilește noi căi neuronale. Exploatarea acestei ferestre terapeutice de oportunitate prin intermediul utilizării unei stimulări adecvate poate influența dezvoltarea conexiunilor neuronale și, astfel, poate contribui la posibilitatea de a minimiza severitatea prezentării fenotipice a autismului. Împreună cu evaluarea timpurie este imperativă intervenția terapeutică, fiind necesar să se cerceteze şi să se dezvolte intervenții eficiente pentru sugari în primii doi ani de viață diagnosticați cu prodrom de autism.

STUDIU COMPARATIV INTERVENŢIE TIMPURIE (vezi aici)

Studiul descris în această lucrare a fost conceput pentru a compara eficacitatea intervenţiei timpurii pe două loturi, unul de sugari şi unul dintre copiii mici care au primit tratament pentru autism cu Abordarea Mifne [1]. Se bazează pe terapia familială sistematică și teoria atasamentului. Programul de tratament se concentrează pe întreaga gama de componente ale dezvoltării copilului – fizică, senzorială, motorii, emoționali și cognitivi. Componenta de bază a intervenției terapeutice intensive constă într-un program rezidențial care are loc pe o perioadă de trei săptămâni.

Componenta programului care include familia este menită să-i ajute pe părinţi să-şi îmbunătăţească gradul de conştientizare asupra vieţii lor şi ale nevoilor lor psihologice. Tehnica terapeutică direcționată către sugar se numește Terapia prin joc reciproc (RPT), care se concentrează pe întreaga gamă de aspecte fizice, senzoriale, motorii, emoționale, cognitive.

În timp ce ambele grupuri de participanți la acest studiu au primit intervenție terapeutică cu Abordarea Mifne, tehnicile terapeutice specifice aplicate au fost personalizate în funcție de vârstă, precum și de particularităţile simptomelor clinice ale fiecărui copil. Este important de subliniat faptul că accentul acestui studiu nu a fost pe Abordarea Mifne în sine, ci mai degrabă s-a urmărit dacă două grupuri ce se diferenţiază din punct de vedere al vârstei ar putea să se distingă şi din punct de vedere al răspunsului terapeutic.

Rezultatele studiului subliniază importanța intervenției timpurii pentru prodromul autist. Cu cât intervenția terapeutică este mai devreme, cu atât este mai mare probabilitatea de a obține un rezultat terapeutic eficient în ameliorarea simptomelor asociate cu autismul.

Tratamentul la o vârstă fragedă este avantajos datorită plasticității creierului în acest stadiu. În primii doi ani de viață, cea mai accelerată creștere a neuronilor are loc în creier. Acești neuroni sunt încorporați într-o rețea complexă de celule care controlează reglarea senzorială-emoțională-cognitivă a sugarului. Scopul studiului este de a ajuta la reducerea decalajului dintre depistarea precoce a prodromului autismului la sugari și intervenția terapeutică.

 https://img.mako.co.il/2021/12/15/articleIJPNC179.pdf?Partner=interlink

Explorarea sugarilor tipici şi atipici afalţi în stadiul de patrupedie în prezenţa mamei (vezi aici)

 

Un studiu recent realizat la Centrul Mifne Israel, în colaborare cu Universitatea din Tel Aviv, evidențiază modul în care se raportează sugarul cu dezvoltare tipică şi cel cu dezvoltare atipică la prezența mamei într-o încăpere cu puţini stimuli. Sugarii cu dezvoltare tipică au prezentat diferențe față de cei cu dezvoltare atipică în ceea ce privește structura și numărul de vizite la mamă. Toți sugarii cu dezvoltare tipică au explorat camera alegând locurile cu timp de ședere în proximitatea mamei și având o frecvență ridicată a vizitelor la mama. De exemplu în 12 minute de explorare un bebeluș cu dezvoltare tipică a revenit la mamă de 10 ori. Majoritatea mamelor cu sugari atipici au fost vizitate rareori sau deloc în același interval de timp. Aceste descoperiri pot sublinia faptul că un asemenea comportament ar putea reprezenta un simptom timpuriu în autism. Mai multe despre studiu aici.

Video bebeluş cu dezvoltare tipică

 

Video bebeluş cu dezvoltare atipică

Diagnosticul precoce oferă 88% şanse de a salva vieţi (vezi aici)

Alert Parents Can Save Lives

Though our brains are learning every moment, the first two years of our lives determine our personality and learning capacity for the rest of our lives. However, up until year 1.5, a baby’s brain is still developing its neural pathways with room to create new ones, and with the treatment and care, you can change a child’s destiny.

One of the most shocking studies is on treatment with a group of 1-2 year olds and a group of 2-3 year olds. What they found was that the 1-2 year olds with treatment had an 88% chance of growing up to develop a normal life. The 2-3 year old group with treatment had a 36% chance of doing so.

Oamenii de știință israelieni identifică autismul în decurs de un an de la naștere - studiu (vezi aici))

 
Este posibil ca oamenii de știință să fi găsit o modalitate de a diagnostica autismul în primul an de viață, pe baza identificării corecte a simptomelor, potrivit unor noi studii de la Universitatea Bar-Ilan din Israel.
Ambele studii au fost efectuate de Universitatea Bar-Ilan şi Centrul Mifne din Israel pentru intervenția timpurie în tratarea autismului, prin Dr. Hanna A. Alonim și au fost publicate în revista academică Jurnalul International de Pediatrie & Îngrijirea Neonatală.
 
Pe baza acestor constatări, un total de 89% dintre simptome au putut fi observate atunci când bebeluşii aveau doar 4-6 luni. Totuși, pentru părinţi a fost dificil să observe aceste semne.

“Aceste două studii confirmă că există o fereastră de oportunitate și este complet logic că detectarea și intervenția precoce vor afecta componentele dezvoltării neuroanatomice ale sugarului într-un stadiu care este cel mai influent pentru creierul care se dezvoltă rapid.” Dr. Hanna Alonim, director si fondator Centrul Mifne Israel